Мащабно разследване на престъпленията спрямо диви животни по света за първи път разкрива имената на ключови трафиканти и връзки на тяхната незаконна търговия с корумпирани официални лица на най-високото ниво в азиатска страна, пише „Гардиън”.

Разследването, публикувано от изданието, изобличава централната роля на международни престъпни организации в осакатяването и убийството на десетки хиляди животни. Тези организации заплашват да унищожат цели застрашени видове като тигри, слонове и носорози.

Разкрива се самоличността на заподозрени трафиканти на няколко континента – от ЮАР до Тайланд и пазарите в Китай, където останки от някои животни се използват в традиционната медицина.

През последната година британският вестник е работил с независими разследващи журналисти от организацията за борба с трафика Freeland.

Заради липсата на ефективен международен механизъм за блокиране на този бизнес, организацията се е съгласила да даде достъп до информация, събирана повече от 14 години, която разкрива самоличността на основните трафиканти.

Двама виетнамски братя са ключовите заподозрени, които контролират коридор за трафик на застрашени животински видове.

Отделно „Гардиън” ще разкрие доклад с доказателства във вторник, които показват, че трафикантите получават политическа подкрепа в няколко държави и че една държава дори събира 2% от стойността на внесените незаконно животински видове.

Данните бяха публикувани на важна конференция в Йоханесбург, започнала в събота. 182 държави, които се подписаха под Конвенцията за международна търговия на застрашени видове, дебатират бъдещето на животните, избивани от престъпни организации.

С конвенцията се цели регулиране на международната търговия на животни, но не се отговаря на избиването на застрашени животни и продажбата им за печалба.

Трафикантите на животни печелят по 23 милиарда долара на година, заемайки четвърто място на черния пазар след наркотиците, хората и оръжията. Но в сравнение с първите три, международното законодателство се е доказало като неадекватно.

Много животни са заплашени от изчезване: само около 30 хиляди носорози са останали към днешна дата или 5% от броя им преди четири десетилетия. Около 1000 са убивани годишно от бракониери и тези цифри нарастват с всяка година през последните 6 години.

Миналата година са убити около 20 хиляди слона заради бивните им. Тигрите, които наброяват около 3 500, също са заплашени.