Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че очаква с нетърпение нова среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун и му благодари за върнатите в САЩ останки на американски войници, загинали по време на Корейската война (1950-1953), информира "Ройтерс".

Благодаря на председателя Ким Чен-ун за удържаната дума и за стартирания процес по връщането у дома на останките на нашите велики и възлюбени изчезнали войници. Изобщо не съм изненадан от предприетите от вас действия. Също така ви благодаря за милото писмо. С нетърпение очаквам скоро да се срещнем, написа Тръмп в "Туитър".

В САЩ вярват, че предадените от КНДР останки са на американски войници

В САЩ вярват, че предадените от КНДР останки са на американски войници

Това съобщи американски представител

Снимка 371463

Източник: GettyImages

Ким Чен-ун обеща да върне останките на загиналите американски войници по време на историческата среща с Тръмп в Сингапур през юни, на която КНДР се ангажира да работи за пълно ядрено разоръжаване.

Ким изпрати писмо на Тръмп в средата на юли, в което лидерът на Северна Корея пише, че надява да проведат втора среща, но не е ясно дали това е "милото писмо", за което Тръмп пише.

Американският лидер също похвали "невероятно красивата церемония" на Хавайските острови, където вицепрезидентът Майк Пенс посрещна останките на американските войници.

"Знам, че президентът Тръмп е благодарен на председателя Ким, че удържа на думата си и ние днес виждаме този реален напредък в усилията ни да постигнем мир на Корейския полуостров", каза Пенс, чиито баща е участвал във войната.

Повече от 7 700 американски войници са изчезнали по време на Корейската война. Около 5 300 души са изчезнали на територията на днешна КНДР.