Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че демократите искат да попречат на сенатора Бърни Сандърс да бъде определен за единствен кандидат на партията за изборите през 2020 г.

За целта те разпространяват слухове, че Русия го подкрепя, написа Тръмп.

Сандърс порица остро Русия

Сандърс порица остро Русия

Москва се опитвала да подпомогне кампанията му за президент

"Сега те (демократите) съобщават, че руският президент Владимир Путин иска Бърни (или аз) да спечелим ", отбеляза Доналд Тръмп." Причината е, че демократите - безделници, използвайки дезинформация, не искат Бърни Сандърс да получи номинацията, а това е много лошо за шансовете му. Всичко отново е фалшифицирано срещу Бърни Сандърс!", отбеляза американският президент.

Вестник "Вашингтон пост" в петък излезе със статия, в която се посочва, че американските власти са информирали Сандерс за опитите за помощ от Москва в кампанията за президент. За какъв вид помощ става въпрос, изданието не уточни.

Сандърс порица остро Русия

Сандърс порица остро Русия

Москва се опитвала да подпомогне кампанията му за президент

Кремъл изразява съжаление, че с приближаването на президентските избори в САЩ през ноември 2020 г. ще има все повече параноични съобщения за предполагаеми руски опити за намеса в изборния процес, заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков. "Това е още едно параноично послание, такива, за съжаление, ще бъдат все повече и повече, докато наближаваме изборите. Разбира се, те нямат нищо общо с истината", подчерта говорителят на Кремъл.

Припомняме, че за намесата си в изборния процес в САЩ през 2016 г. Русия беше обвинена от американското разузнаване. Разследването на тези предполагаеми опити за влияние се провеждаше в продължение на почти две години от специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер. По-специално той разследва предполагаемата конспирация между руските власти и Доналд Тръмп. В крайна сметка Мюлер призна, че няма конспирация.

От своя страна Тръмп многократно отрича подозрения за всякакви незаконни контакти с руски служители по време на предизборната кампания. Москва също много пъти отхвърля заключения относно опитите за влияние върху хода на изборите в САЩ.