Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в неделя похвали изтеглянето на американските войски от Афганистан, като същевременно използва случая отново да критикува управлението на своя наследник на поста Джо Байдън.  В случая, Тръмп изказа несъгласие с графика на въпросното изтегляне, предаде CNN.

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

Очаква се Байдън да обяви плана

"Иска ми се Джо Байдън да не използва 11 септември като дата за изтегляне на нашите войски от Афганистан по две причини. Първо, можем и трябва да излезем по-рано. Всъщност деветнадесет години са достатъчни, твърде много и твърде дълги", каза Тръмп. Той добави, че 11 септември представлява много тъжно събитие и период за страната и трябва да остане ден за размисъл и възпоминание "в чест на онези велики души, които загубихме."

Тръмп е последният бивш главнокомандващ, който оцени плана на Байдън, след като бившите президенти Джордж Буш и Барак Обама разговаряха с държавния глава преди неговото съобщение миналата седмица. Обама похвали решението на Байдън да прекрати почти 20-годишната война, която обхвана и четирите последни президентски администрации.

Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май

Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май

Забавянето на извеждането на войските на САЩ ще бъде нарушение на споразумението от Доха

Байдън каза, че изтеглянето на американските войски ще започне на 1 май, в съответствие със споразумението, сключено от администрацията на Тръмп с талибаните. Някои американски войски ще останат да защитават американските дипломати, въпреки че официални лица отказаха да предоставят точен брой.

Афганистанският президент Ашраф Гани заяви в ексклузивно интервю за CNN, че подкрепя решението на Байдън да изтегли американските войски от страната, като каза, че този ход коренно променя ситуацията в страната, региона и ислямския свят. 

Припомняме, че талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май. Тяхното искане дойде след речта на американския президент. Забавянето на извеждането на войските на САЩ ще бъде нарушение на постигнатото в Доха споразумение. Военните трябва да си тръгнат от Афганистан от 1 май.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън тази седмица бе на необявено посещение в Афганистан.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на НАТО взеха решение войските на Алианса да започнат да се изтеглят от Афганистан през тази година.

В момента 42-ият български контингент продължава да е част от мисията "Решителна подкрепа" и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзническите страни.

НАТО започва изтегляне от Афганистан през май

НАТО започва изтегляне от Афганистан през май

Алиансът категорично подкрепя Украйна и осъжда действията на Русия…