Президентът на САЩ Доналд Тръмп е да "започне война", за да остане президент, заяви в интервю за ЕнБиСи бившият му адвокат Майкъл Коен, преди публикуването на мемоарите на Коен.

"Доналд Тръмп ще направи всичко възможно, за да спечели", каза той в отговор на въпроса дали Тръмп може да спечели президентските избори на 3 ноември. "Сигурен съм, че това може да е с измама с бюлетини и мисля, че той може да стигне дотам, че да започне война, за да се спаси от загубата на позицията си. Най-големият ми страх е, че няма да има мирен трансфер на власт през 2020 г."

Бившият адвокат на Тръмп обяви през юли, че възнамерява да издаде книга. По-късно той обясни, че по критичен начин ще опише личния си опит в общуването с ръководителя на Белия дом. По-специално в по-рано публикуван предговор се казва, че Коен е добре запознат с начина, по който се провежда кампанията на Тръмп през 2016 г. Той също така заяви, че ще разкрие в книгата си някои подробности, свързани с предполагаемите връзки на президента с Русия.

През декември 2018 г. Коен е осъден на три години затвор за редица престъпления, включително укриване на данъци, нарушения на финансирането на кампании, банкови измами и предоставяне на невярна информация на американски финансови институции. Нарушението на правилата за финансиране се изразява в злоупотреба със средства, отпуснати за предизборната кампания. Част от тези пари са платени за мълчанието на две жени, които твърдяха, че Тръмп е имал извънбрачни връзки с тях.

Тръмп принизявал чернокожите лидери и избиратели

Тръмп принизявал чернокожите лидери и избиратели

Това твърди бившият му адвокат Майкъл Коен

Коен твърди, че Тръмп използва расистки коментари за Нелсън Мандела и испанците. Белият дом казва, че Коен лъже, пише БиБиСи.

В книгата си Коен твърди, че Тръмп е "виновен за същите престъпления", за които са го хвърлили в затвора, и нарича бившия си шеф "измамник, лъжец, грубиян, расист и хищник" . Той каза, че има манталитет на "шеф на мафията".

Различни американски медии публикуват цитати от книгата, която излиза във вторник. Ето някои от основните твърдения в нея:

"По правило Тръмп изразява лоши мнения за всички чернокожи, от музиката до културата и политиката", пише Коен в книгата си. Тръмп е заявил, че покойният президент на Южна Африка и активистът срещу апартейда Нелсън Мандела не е "лидер".

"Кажете ми една държава, управлявана от чернокож човек, която не е дупка. Всички те са пълни тоалетни". Думите отразяват подобни твърдения от 2018 г., когато Тръмп определя африканските държави като "дупки". Тогава Тръмп каза пред журналисти: "Аз не съм расист. Аз съм най-малко расистът, който сте интервюирали."

Обвиненията в расизъм помрачиха първия му мандат и продължават да бъдат проблем, докато президентът на републиканците провежда кампания за преизбиране през ноември.

В книгата Коен твърди, че Тръмп изпитва "омраза и презрение" към своя предшественик Барак Обама.

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Езикът от двете страни по време на разговорите е бил нецензуриран

Според Коен, Тръмп веднъж е казал: "Никога няма да получа гласовете на испаноговорящите. Подобно на чернокожите, те са твърде глупави, за да гласуват за Тръмп. Те не са моите хора."

Неговите коментари за латиноамериканците са критикувани през цялото му президентство, особено след като неколкократно пренебрегва мексиканците по време на кампанията си.

Също така Тръмп се възхищаваше на руския президент Владимир Путин, защото успя "да поеме цяла нация и да я управлява така, сякаш е негова лична компания - като една Тръмп организация", пише Коен.

Тръмп е искал да си осигури достъп до руски пари, ако загуби изборите през 2016 г.

Коен обаче допълва, че кампанията на Тръмп "бе твърде хаотична и некомпетентна, за да може въобще да заговорничи с руското правителство".

Вицето на Тръмп: САЩ отново са уважавани в света

Вицето на Тръмп: САЩ отново са уважавани в света

Това станало заради икономиката и търговията