Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че е "100% готов" да затвори южната граница, ако не се постигне споразумение с Конгреса относно реформата в имиграцията.

Това потвърди Тръмп пред журналисти в Белия дом. Той вече заплаши да затвори американската граница с Мексико следващата седмица или поне големи участъци от нея, ако Мексико "не спре незабавно цялата незаконна имиграция, идваща към Съединените щати" от региона.

Държавният глава обвини централноамериканските държави Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор, че не успяват да се справят с потока от имигранти, пътуващи към Съединените щати и заплаши да спре помощта за тези страни.

Ние даваме стотици милиони долари на тези три страни, каза Тръмп.

Забележките на Тръмп засилват спекулациите, че Съединените щати могат да предприемат драстични мерки, въпреки че рискуват да подкопаят икономиката.

По-рано във вторник говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че закриването на южната граница е вероятно най-доброто решение.

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико следващата седмица

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико следващата седмица

Ако Мексико не спре незабавно цялата незаконна имиграция към САЩ

"Може би това е най-доброто решение да затворим границата", каза Сандърс пред пресата. "На този етап демократите не ни оставят абсолютно никакъв избор."

Нито Тръмп, нито Сандърс уточниха срок за подобен ход, въпреки че преди това Тръмп предположи, че може да е още тази седмица.

Заплахите са продължение на продължителна кампания на Тръмп за справяне с нелегалните имигранти, които влизат в Съединените щати.

През последните две години той се сблъсква с Демократическата партия по свързани с нея въпроси по имиграционната реформа.