Президентът Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея трябва да е "много, много нервна", ако дори мисли за атака срещу Съединените щати или техните съюзници.
Това той каза по повод речта си за Северна Корея в четвъртък след като Пхенян заяви, че планира да стреля с ракети над Япония, Близо до територията на Тихия океан на Гуам. Тръмп каза, че думите му към КНДР "огън и ярост", може би не е са били достатъчно твърди, предаде Ройтерс.

Тръмп да се въздържа от празни заплахи към КНДР, съветва Маккейн

Тръмп да се въздържа от празни заплахи към КНДР, съветва Маккейн

Заплахите му били с демонстративен характер

"Народът на нашата страна е в безопасност, нашите съюзници са в безопасност, заяви Тръмп пред репортери в Ню Джърси, където се срещна с екипа си за национална сигурност.

"Ако Северна Корея прави нещо, дори да мисли за атака на някой, когото обичаме или ние представляваме, или наши съюзници или нас, те трябва да бъдат много, много нервни. Нещата ще се случват с тях така, както никога не са смятали за възможни", добави Тръмп.

Съединените щати и Южна Корея продължават технически да водят война със Северна Корея, след като корейският конфликт от 1950-53 г. завърши с примирие, а не с мирен договор.

Напрежението в региона се повиши рязко, откак републиканската комунистическа страна, която организира изпитанията на две ядрени бомби през миналата година, започна два интерконтинентални теста за балистични ракети през юли т.г., в нарушение на правилата на международното право. Тръмп заяви, че няма да позволи на Пхенян да развие ядрено оръжие, способно да удари САЩ.

Гуам не се страхува от заплахите на КНДР

Гуам не се страхува от заплахите на КНДР

Няма заплаха за Гуам и Марианските острови според Пентагона

Армията на Северна Корея ще изпълни плановете си в средата на август да изстреля четири ракети със среден обсег на действие над Япония, за да пристигне близо до Гуам, когато те ще бъдат готови за нареждане на лидера на Ким Ченг Он, съобщиха от държавната агенция KCNA. Плановете предвиждат ракетите да кацнат в морето на 30-40 км (18-25 мили) от Гуам.