Американският президент Доналд Тръмп в неделя изрази съмненията си относно официалната статистика на починалите от усложнения на коронавирус американци.

Припомняме, че починалите от коронавирус в САЩ надхвърлиха 350 000 рано тази сутрин. Експерти предупреждават, че смъртността в държавата ще се увеличи заради събиранията около коледните и новогодишните празници.

САЩ са на първо място по смъртност в света, следвани от Бразилия с повече от 195 000 жертви.

От Центровете за превенция и контрол на заболяванията съобщават, че към събота сутринта са поставили първа доза от ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech на 4 225 756 американци от 13 071 925 дози, които са разпределени.

Много щати съобщават за рекордно увеличение на новите случаи на коронавирус, включително Северна Каролина и Аризона.

Според Тръмп обаче този брой е силно преувеличен и той обвинява системата на отчитане.

В САЩ жертвите на коронавируса надхвърлиха 350 000

В САЩ жертвите на коронавируса надхвърлиха 350 000

123 614 души са приети в болница

"Броят на случаите и смъртните случаи на китайския вирус е преувеличен в Съединените щати поради умишлено неточни данни, съобщавани от различни щати", написа Тръмп в неделя.

Държавният глава твърди, че здравните власти погрешно диагностицират други заболявания като COVID-19 дори и при съмнения за това.

Тръмп отхвърли и обвиненията за забравяне на ваксините по вина на правителството му.

Ваксините се доставят на щатите от федералното правителство много по-бързо, отколкото могат да бъдат приложени!, написа той в "Туитър".

Топекспертът на САЩ Д-р Антъни Фаучи обаче отвъхрли обвиненията за манипулирана статистика на смъртността.

"Данните са реални", каза Фаучи по време на интервю за NBC. "Имаме над 300 000 смъртни случая, средно от две до три хиляди смъртни случая на ден. Това са реални цифри, реални хора и истински смъртни случаи."

Според него, достатъчно е да се посетят болниците, за да се убеди всеки в това.

Фаучи очаква връщане на нормалността през есента на 2021 година

Фаучи очаква връщане на нормалността през есента на 2021 година

Ваксинирането може да отнеме години

Той предупреди също така, че пандемията може и вероятно ще се влоши през следващите няколко седмици, тъй като Америка вече усеща ефекта от пътуването по време на празниците.

Въпреки предупрежденията за въздържане от пътувания и големи събирания, които експерти и политици направиха, милиони американци все пак тръгнаха на път.