САЩ не срещнаха проблем с достигането на 20 милиона случая на коронавирус за разлика от постигането на целта на федералното правителство да бъдат ваксинирани 20 милиона души до края на 2020 г., което се доказа като сериозен проблем, пише "Гардиън".

САЩ наближиха 20 млн. заразени с коронавируса

САЩ наближиха 20 млн. заразени с коронавируса

Още близо 3 500 души са починали за последното денонощие

Под три милиона американци са ваксинирани до края на 2020 г. Разпределението на ваксините редовно се описва като "хаос".

Повече от 10 000 души са починали в САЩ само за последните 3 дни на 2020 г., с които жертвите на коронавируса в страната са близо 350 000. Миналата сряда бе отчетен рекорд - над 3700 починали за 24 часа.

Ако имунизацията продължи с настоящото темпо, може да отнеме много месеци и дори години, за да се изпълнят целите за ваксиниране на повечето американци. И ако това забавяне продължи месеци, може да доведе до смъртта на още няколкостотин хиляди американци.

САЩ пропускат целта да ваксинират 20 млн. души до края на 2020 г.

САЩ пропускат целта да ваксинират 20 млн. души до края на 2020 г.

Ваксините достигат до старческите домове по-бавно в сравнение с другите на първа линия

Анализ на NBC от по-рано тази седмица е открил, че при това темпо ще отнеме близо 10 г. да се ваксинират достатъчно американци за поемане на контрол над епидемията.

До момента на Запад се разчита на ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford University/AstraZeneca, като се очакват още през следващите месеци.

Щатите срещат проблеми с имунизацията заради липса на финансиране и неуредена логистика. Общественото здравеопазване в САЩ страда от хронично недофинансиране. Местните и щатски власти отдавна предупреждават федералното правителство, че са необходими повече от 8 милиарда долара допълнителни средства за изграждане на инфраструктура за имунизация. Вместо това Белият дом отпусна само 340 милиона долара за ваксинация.

САЩ с рекордни близо 4000 починали от COVID-19 за денонощие

САЩ с рекордни близо 4000 починали от COVID-19 за денонощие

Вече близо 342 000 починали от началото на епидемията

Но парите няма да разрешат проблема. Според експерти необходим е единен национален план за преодоляване на логистичните пречки.

Решението на федералното правителство да позволи на щатите да поемат инициативата как да се провежда имунизационната програма увеличи тези проблеми.

Ваксината на Pfizer/BioNetch трябва да бъде съхранявана при температура между -80 и -70 градуса по Целзий, докато ваксината на Moderna трябва да се съхранява при -20 градуса, което означава, че местните власти срещат проблеми при намиране на адекватни начини за съхранение на дозите.

Също заради липсата на федерална координация има недостиг на спринцовки, игли и други необходими медицински материали.

Например в Ню Йорк сити са получени над 340 000 дози, но са поставени едва около 88 000, пише "Ню Йорк таймс".

Някои експерти вярват, че САЩ трябва да предприемат по-иновативен подход, включително да вземат от последния план на Великобритания, който предвижда колкото се може повече хора да получат от първата доза, а не да се пази втора доза за тези, които вече са получили.

Но в петък топ специалистът по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи се обяви против британския модел да се забавя втората доза, за да може колкото се може повече хора да се ваксинират.