Само 2,8 милиона американци са получили ваксина срещу коронавируса, което означава, че правителството на САЩ е далеч от изпълнение на поставената цел този месец да бъдат ваксинирани 20 милиона души, информира "Ройтерс".

Ваксините достигат до старческите домове по-бавно в сравнение с другите на първа линия, въпреки че те са изложени на най-голям риск от коронавируса.

САЩ с рекордни близо 4000 починали от COVID-19 за денонощие

САЩ с рекордни близо 4000 починали от COVID-19 за денонощие

Вече близо 342 000 починали от началото на епидемията

Само 170 000 души в старчески домове са ваксинирани към 30 декември, въпреки че са разпространени 2,2 милиона дози, според данните на Центровете за превенция и контрол на заболяванията.

Около 14 милиона дози от ваксините на Pfizer and Moderna са разпределени по щатите до момента, обявиха представители на федералното правителство. Целта бе 20 милиона дози да бъдат разпределени през декември.

В началото на декември правителството обяви, че този месец ще има достъп до 40 милиона дози, което е достатъчно за ваксинирането на 20 милиона американци с по две дози.

COVID-19: САЩ чупят рекорди - 3725 починали за денонощие

COVID-19: САЩ чупят рекорди - 3725 починали за денонощие

Предишният рекорд бе на 16 декември, когато бяха потвърдени 3656 смъртни случая

Дори и да се доближат до целта от ваксиниране на 20 милиона души, властите действат далеч по-бавно от очакваното.

Федералното правителство разпредели ваксините по щатите. Сега зависи от щатите да ги поставят. Побързайте, написа Доналд Тръмп в "Туитър".

Местните власти съобщават, че липсата на федерално финансиране за разпределение на ваксините е възпрепятствало наемането на допълнителен персонал.

Ваксинирането на 21 милиона здравни работници в САЩ започна на 14 декември. 3 милиона възрастни хора в домове чакат да бъдат ваксинирани като част от първата група.

Следващите 51 милиона американци, които ще бъдат ваксинирани, са пожарникари, полицаи, учители и тези на възраст над 75 г.