Историята на САЩ е под обсадата на "крайноляв фашизъм". Това обяви американският президент Доналд Тръмп по време на реч пред "Планината Ръшмор" ден преди Деня на независимостта на Съединените щати, пише "Гардиън".

Според критици с речта си Тръмп отново прояви политиките на идентичността на белите хора.

Държавният глава защити символизма на статуите и паметниците по време на събитието, на което присъстваха малко хора с маски и още по-малко чернокожи.

"Нашата страна е свидетел на безмилостна кампания за прочистване на нашата история, хулене на нашите герои, зачеркване на нашите ценности и втълпяване на идеи на нашите деца", обяви Тръмп и добави, че озверени банди се опитват да събарят статуи на основателите на САЩ, обезобразяват свещени паметници и предизвикват вълна от насилие в американските градове.

В отговор на кампанията за премахване на паметници Тръмп обяви изненадваща заповед за създаване на "Национална градина на американските герои" - голям парк със статуи на "най-великите американци".

Държавният глава изнесе своята реч пред "Планината Ръшмор" - национален паметник в САЩ, разположен в щата Южна Дакота, който символизира 130 г. от историята на САЩ. Между 1927 г. и 1941 г. са издялани лицата на четири американски президенти: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Те са избрани заради тяхната роля в опазването на страната и разширяването на територията ѝ. Вашингтон и Джеферсън са били робовладелци и тяхното наследство е поставяно под въпрос след убийството на американеца Джордж Флойд в Минеаполис през май тази година, което предизвика вълна от протести и събаряне на десетки статуи на исторически личности от Конфедерацията.

Президентът не показа, че приема общественото мнение, а по-скоро отново се обяви за "закон и ред", заканвайки се да наложат тежки наказания на всеки, който посмее да руши паметници и да сменя имената на военни бази.

Вчера Тръмп се превърна в първия президент от Джордж Буш през 1991 г., който посети "Планината Ръшмор" за Деня на независимостта. Доналд Тръмп беше придружен от Мелания Тръмп. По време на събитието прелетяха изтребители над националния паметник и беше организирана заря.

"Този паметник никога няма да бъде оскверняван. Тези герои никога няма да бъдат обезобразени. Техният завет никога няма да бъде унищожен. Техните постижения никога няма да бъдат забравени. И "Планината Ръшмор" ще остане завинаги като вечна почит към нашите предци и нашата свобода", обеща Доналд Тръмп. По думите му това, което се случва през последните месеци в САЩ, е определение за тоталитаризъм, което е напълно чуждо на американската култура и ценности. "Няма място в САЩ", категоричен той и призова тази атака срещу свободата да престане и подчерта: "Тази лява културна революция има за цел да отхвърли Американската революция".

След речта си Тръмп седна до Мелания и наблюдава организираната заря над паметника, придружено от патриотична музика и прочит на исторически разкази.

В същото време протестиращи блокираха път, който води до паметника. Властите бяха принудени да избутат демонстрантите, предимно индианци. Около 15 протестиращи са арестувани.