Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп използва методи, за да избегне плащане на данъци, които са толкова "съмнителни в правно отношение", че магнатът е съветван от адвокатите си, че правителството ще ги приеме за незаконни, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от "Франс прес".

Тръмп поведе на Клинтън с 1% за първи път от май, показва проучване за ABC
Обновена

Тръмп поведе на Клинтън с 1% за първи път от май, показва проучване за ABC

Това показва социологическо изследване

Позовавайки се на наскоро придобити документи, вестникът отбелязва, че номинацията на републиканците се е борила да спре финансов крах през 90-те години на XX век и е работила за избягване плащането на данъци в размер на стотици милиони долара.

В информацията се отбелязва, че Конгресът по-късно е обявил за незаконна една от тактиките, които Тръмп е използвал за избягване плащането на данъци в размер на десетки милиони долара.

Вестникът има данъчни експерти, които са разгледали новите документи, включително кореспонденция с адвокатите на Тръмп, но "Ню Йорк таймс" пояснява, че е невъзможно да каже докъде се е разпростирало избягване плащането на данъци от страна на магната, тъй като той отказва да публикува декларацията с данъците.

Доналд Тръмп многократно повтаря, че системата законно му е позволила избягване плащане на данъци.

Според данъчни експерти Тръмп се е възползвал от данъчните преференции за сметка на други хора, които са загубили пари.

Говорител на магната заяви, че вестникът или не разбира, или погрешно тълкува данъчния кодекс в САЩ.

Информацията е разпространена седмица преди президентските избори.