Китай се съгласи да намали митата върху вноса на американски автомобили. Това съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп ден след договореното с държавния глава на Китай Си Дзинпин "спиране на огъня" в търговската война между двете най-големи икономики в света, информира АФП.

Вашингтон и Пекин постигнаха споразумение да не си налагат нови мита за период от три месеца. През този гратисен период двете страни трябва да проведат преговори за финализиране на по-подробно споразумение. Това беше договорено на вечеря между Тръмп и Си Дзинпин в Аржентина след двудневния форум на Г-20.

Тръмп няма да въвежда нови мита срещу Китай

Тръмп няма да въвежда нови мита срещу Китай

Белият дом и Пекин сближават позиции

"Китай се съгласи да намали и премахне митата върху автомобили, които са внасяни в Китай от САЩ. В момента митото е 40%", написа Тръмп в "Туитър".

На редовния брифинг в Пекин говорителят на Министерството на външните работи коментира, че президентите на САЩ и Китай са инструктирали икономическите си екипи да работят за премахване на всички мита.

Тръмп нарече споразумението със Си Дзинпин "невероятно". Вашингтон се надява да доведе до затваряне на търговската пропаст с азиатския гигант и да помогне за защита на интелектуалната собственост на САЩ.

Китай обяснява за протекционизма и Г-20

Китай обяснява за протекционизма и Г-20

Коментира забраните за Huawei и редактирането на човешки гени

Американският лидер се съгласи да не налага нови мита от 25% върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 1 януари, като ги остави на сегашното ниво от 10%. В замяна Китай ще закупи "много голямо" количество селскостопанска продукция, индустриални продукти и други от САЩ.

През юли Китай намали митата върху авточасти от 25% на 15%.

Много американски компании произвеждат автомобилите си в Китай, но митата удариха продажбите.