Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да обяви, че е взел решение за удвояване на тарифите върху вноса на турска стомана и алуминий.

Ердоган телефонира на Путин след натиска на САЩ

Ердоган телефонира на Путин след натиска на САЩ

Двамата лидери са изразили съгласието си относно положителното икономическо и търговско развитие

Държавният глава също приветства силното представяне на щатския долар спрямо турската лира, подчертавайки, че отношенията на Вашингтон с Анкара "не са добри към момента".

Не се тревожете за лирата, имаме си Аллах, успокоява Ердоган турците

Не се тревожете за лирата, имаме си Аллах, успокоява Ердоган турците

Ако те имат долари, ние си имаме нашия народ

"Тъкмо одобрих удвояване на тарифите върху стомана и алуминий от Турция, докато тяхната валута, турската лира, бързо се срина спрямо нашия силен долар. Алуминият сега ще е 20%, а стоманата -50%. Нашите отношения с Турция не са добри към момента", написа Тръмп в "Туитър".

През март американският президент реши да наложи мита върху стомана (25%) и алуминий (10%) от няколко държави, включително и Турция. Той е критикуван, че вкарва света в търговска война.

Борсите в САЩ не успяха да избегнат „кръвопролитието” от срива на турската лира

Борсите в САЩ не успяха да избегнат „кръвопролитието” от срива на турската лира

Инвеститорите се безпокоят от ескалиралата политическа несигурност

Преди няколко дни САЩ наложиха санкции на Турция заради задържането на американски пастор. Анкара отговори с реципрочни мерки. Двете държави обетгнаха отношенията си през последните месеци. 

Турция отвърна и наложи санкции на САЩ

Турция отвърна и наложи санкции на САЩ

Турция ще замрази всички активи на американските министри на правосъдието и вътрешните работи

По-рано днес турският лидер Реджеп Ердоган призова турците да продадат доларите и златото и да купуват турски лири. Той предупреди, че Анкара ще отвърне реципрочно на всяка държава, която реши да започне икономическа война с Турция.

САЩ наложиха санкции на Турция, Анкара бясна

САЩ наложиха санкции на Турция, Анкара бясна

Анкара заплаши да отговори на "агресивното поведение" на САЩ

По време на реч лидерът на Турция подчерта, че страната му е изправена пред "вълна от изкуствена финансова нестабилност" и добави, че атаките се основават на "просто различие на мненията", имайки предвид последните действия на Вашингтон.

Той увери, че икономиката на Турция остава силна и няма проблеми с турските макроикономически показатели и с банковата система. Президентът добави, че Анкара е "подготвена срещу всички негативи" и че няма да успеят да съборят страната.

"Блумбърг" съобщава, че турската лира отчете нов спад след решението на президента. Лирата е регистрирала ново рекордно дъно спрямо долара, обезценявайки се със 17%.

Турската лира се обезцени с 16,64% спрямо долара към 15,18 часа Централноевропейско време. Лирата се срина до 6.4771 спрямо долара и 7.4030 спрямо еврото (15,53%) към 15,20 часа.

Според "Хюриет" през 2017 г. Турция е изнесла за САЩ стомана на стойност 1,04 милиарда долара и алуминий за 60 милиона долара. Заради наложените тарифи през юни Турция се очаква да изгуби 266,5 милиона долара, а след днешното удвояване вероятно повече от 500 милиона долара.