Турция прие реципрочни мерки и наложи санкции на САЩ.

Това съобщи президентът на турската държава Реджеп Ердоган, цитиран от "Дейли сабах".

САЩ наложиха санкции на Турция, Анкара бясна

САЩ наложиха санкции на Турция, Анкара бясна

Анкара заплаши да отговори на "агресивното поведение" на САЩ

САЩ наложиха санкции на двама турски министри във връзка със задържането на американски пастор, обвинен в тероризъм. Вашингтон оказва натиск над Анкара да освободи американеца, който доведе до дипломатическо напрежение между двата натовски съюзника. Администрацията на президента Доналд Тръмп наложи санкции на правосъдния министър Абдулхамит Гюл и на вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

Андрю Брънсън, който ръководи протестантска църква в град Измир, е поставен под домашен арест след близо две години в затвора по обвинения в шпионаж и подкрепа на терористични организации. Той може да лежи 35 г., ако бъде осъден.

Според Ердоган решението на САЩ да наложат санкции на двамата турски министри е нелогично.

Турция ще замрази всички активи на американските министри на правосъдието и вътрешните работи. Турция не може да бъде дисциплинирана с подобни действия, обяви Ердоган.

"Днес ще дам инструкции на нашите приятели да замразят активите на американските министри на правосъдието и вътрешните работи в Турция, ако те имат някакви активи", съобщи Ердоган в реч, предавана по телевизията.

По думите му действията на САЩ по случая с пастора са неуважителни, не отразяват стратегическото партньорство между двете държави.

"Предприетата от САЩ стъпка по случая с пастора Андрю Брънсън не отразява стратегическото партньорство, това е сериозно неуважение към Турция", недоволства турският лидер.