Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарекъл канцлера на Германия Ангела Меркел и бившия премиер на Великобритания Тереза Мей "загубеняци". Това разкри бившият посланик на Франция в САЩ Жерар Аро, информира "Политико".

В интервю за документалния филм Trump Takes on the World на Би Би Си Аро коментира, че Тръмп е попитал френския президент Еманюел Макрон какво мисли за Меркел и Мей. Той е задал въпроса по време на визита във Франция за Деня на Бастилията през 2017 г. Преди Макрон да отговори, според Аро, Тръмп казал: "Те са загубеняци".

Тръмп наричал загинали американски войници "тъпанари" и "загубеняци"

Тръмп наричал загинали американски войници "тъпанари" и "загубеняци"

Включително и погребани във Франция по време на Първата световна война

"Макрон не казал нищо" в отговор на коментара на американския лидер, добави Аро.

Не за първи Тръмп обижда Мей и Меркел по такъв начин. "Гардиън" цитира източници, които са чули от бившия президент на САЩ да се обръща към двамата лидери по същия начин.

Франсоа Оланд също участва в документалния филм. Той разкри, че Тръмп му се е обадил през януари 2017 г., когато все още Оланд бе президент на Франция. Тогава Тръмп поискал съвет от френския си колега за назначенията в американското правителство.

Тръмп към шефове в службите: Всички сте загубеняци

Тръмп към шефове в службите: Всички сте загубеняци

"Не бих тръгнал на война с вас, хора, вие сте куп наркомани и бебета"

"Той каза: "Господин президент, вие имате много опит със САЩ, можете ли да ми дадете някакъв съвет за сформирането на екипа ми в Белия дом?", разкри Оланд за бившия американски лидер.

"Помислих си, че просто е бил учтив, беше доста скандално. Представяте ли си да звънна на (бившия президент Барак) Обама и да го попитам: "Вие познавате Франция добре, кой трябва да назнача за съветник?", каза Оланд.