Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в сряда, че настоящите насоки за коронавирус в Белия дом ще отпадат, тъй като все повече щати започват да рестартират своите икономики, въпреки коронавирусната опасност, предаде "Синхуа".

"Те ще избледняват, защото сега управляващите го правят", заяви Тръмп по време на среща на Белия дом с губернатора на Луизиана Джон Бел Едуардс, според The Hill.

Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че насоките са включени от губернаторите в плановете им за повторно отваряне и посочи, че с времето ще се прекратят.

Тръмп отменя ежедневния си брифинг за коронавируса

Тръмп отменя ежедневния си брифинг за коронавируса

Насочват разговорите към икономика, в по-строги контролирани условия

"Всеки щат в Америка е приел тези насоки поне или дори е направил повече. Сега фокусът ни е да работим с щатите", каза Пенс. "Настоящите насоки, които според мен можете да кажете, са много настъпени в насоките, които даваме на държавите да отворят Америка отново".

Настоящите насоки, включително мерки като физическо дистанциране, избягване на големи събирания и работа от дома, трябва да изтекат в четвъртък.

На 16 април Тръмп обяви насоки, които препоръчват тристепенен подход на щатите да отворят отново своите икономики до 1 май.

САЩ имат над 1 млн. сучаи и 61 000 починали.