Белият дом отмени планирания брифинг за коронавируса в понеделник, трети пореден ден Доналд Тръмп няма да се яви в това, което се превърна в ежедневната му и хаотична пресконференция Covid-19, съобщава "Индипендънт".

Вместо това президентът ще се изправи пред репортери на друго събитие в Белия дом в 16:00 часа. Прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани заяви, че ежедневните брифинги за пресата се очаква да продължат по-късно тази седмица, но вероятно с фейслифт. "Може да имат нов поглед към тях, нов фокус".

Тридневната брифинг пауза е след като Тръмп в четвъртък вечер предложи американците да инжектират дезинфектант в телата си, за да убият Covid-19. На следващия ден, отговаряйки на въпроси по време на събитие в Овалния кабинет, той твърдеше, че е направил саркастична забележка.

Тръмп гневен на медиите, изопачавали думите му

Тръмп гневен на медиите, изопачавали думите му

Не си заслужава да правим брифинги, заключи президентът

След два месеца неистова реакция на коронавируса, Белият дом планира да насочи обществения фокус на президента Доналд Тръмп към разрастващи се усилия, насочени към отваряне на страната и облекчаване на икономическите последствия, причинени от пандемията, съобщава АП.

Помощниците на Тръмп имат за цел да преместят президента към по-познато и по-безопасно поприще (поне така се надяват): разговори за икономиката, но в по-строги контролирани условия.

"Навлизаме във фаза на повторно отваряне на страната и с това президентът ще се съсредоточи много върху икономиката", обяснява Макенани. Освен това Белият дом работи по специфични за сектора насоки за възобновяване, които могат да бъдат публикувани веднага.

Промяната е политически императив, тъй като съюзниците виждат ерозия в подкрепа на президента. Това, което бе най-голямото му предимство в кампанията за преизбиране, способността му да създава заглавия в новините с мащабни изпълнения, стана ежедневна отговорност.

В същото време ново проучване на републиканската партия показва, че пътят на Тръмп към втори мандат зависи от възприятията на обществеността, колко бързо икономиката се възстановява от спирането на всеки щат, заради забавяне на разпространението на вируса.

Тръмп отрече информацията на „фалшивите медии”, че уволнява здравния министър

Тръмп отрече информацията на „фалшивите медии”, че уволнява здравния министър

Информациите, че здравният секретар Алекс Азар ще бъде "уволнен" от мен са фалшиви новини

Тръмп предложи в понеделник федералното правителство да не носи отговорност за отмяна на мерки в щати и градове, които се затруднени финансово поради пандемията.

"Защо хората и данъкоплатците на Америка трябва да гарантират за лошо управлявани щати (като Илинойс, например) и градове, при всички случаи управлявани от демократи, когато повечето от другите щати не търсят помощ за спасяване? Отворен съм да обсъждам всичко, но просто да питам?", написа Тръмп в "Туитър".

През последните седмици държавните и местните власти настояват за федерална помощ, тъй като пандемията пресушава много от техните източници на приходи, заплашвайки с фискална катастрофа. Държавните и местните власти заявиха, че може да се нуждаят от стотици милиарди долари, съобщава ЕнБиСи.

Коментарите на Тръмп дойдоха само няколко дни, след като лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл заяви, че би предпочел всеки щат да може да обяви фалит, отколкото федералното правителство да предостави стотици милиарди облекчения на щатските и местните правителства.

Доклад на Службата за научни изследвания в Конгреса миналата седмица относно първоначалната помощ за коронавирус казва, че "ранните доказателства предполагат, че икономическият шок COVID-19 ще има значително влияние върху щатските и местните бюджети", сочейки към "значителен дял от икономическата продукция", която произлиза от щат и местни власти.