Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не бърза да сключи търговски договор с Китай и настоя, че всяка сделка включва защита на интелектуалната собственост, което е основен момент между двете страни по време на преговорите, предаде "Ройтерс".

По думите му има шанс сделката да бъде сключена.

Той обаче призна, че Си Дзинпин може да бъде предпазлив да не дойде на среща на върха без споразумение, след като е видял Тръмп да приключи отделна среща на върха във Виетнам с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун без мирно споразумение.

Китай не направи никакъв обществен коментар, потвърждаващ, че Си възнамерява да се срещне с Тръмп във Флорида или другаде.

Американският президент подчерта, че споразумение за прекратяване на едномесечна търговска война може да бъде завършено преди президентска среща или да бъде завършено лично с неговия колега.

Тръмп няма да въвежда нови мита срещу Китай

Тръмп няма да въвежда нови мита срещу Китай

Белият дом и Пекин сближават позиции

Миналия месец Тръмп реши да не увеличава тарифите за китайските стоки, като даде знак за успеха на преговорите досега.

Препятствията остават, а интелектуалната собственост е една от тях. Вашингтон обвинява Пекин, че принуждава американските компании да споделят интелектуалната си собственост и да прехвърлят своите технологии на местни партньори, за да правят бизнес в Китай. Пекин отрича да се занимава с подобни практики.

Според Тръмп в търговската сделка трябва да бъде включена интелектуалната собственост.

Той посочи, че от негова гледна точка е вероятно да има среща с Си.

"Мисля, че нещата вървят много добре - ще видим каква е датата", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Той е категоричен, че не бърза и иска сделката да бъде правилна. По думите му, ако не е добра за САЩ няма да се включва.

Тръмп заплаши Китай с още мита, имал „много патрони”

Тръмп заплаши Китай с още мита, имал „много патрони”

Китай отменя преговорите със САЩ