Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че не е обвинявал Турция за закупуването на руски противовъздушни ракетни системи С-400.

"Не обвинявам Турция, защото имаше много обстоятелства и много проблеми, възникнали при администрацията на предишния президент на САЩ Барак Обама", каза Тръмп пред репортери в Овалния кабинет, цитиран от АП.

В същото време президентът не уточни кога ще реши дали да наложи санкции срещу Турция във връзка с тази сделка.

Завърши първият етап от доставката на С-400, обяви Турция

Завърши първият етап от доставката на С-400, обяви Турция

Завърши доставката на първата партида от компонентите на С-400 в авиобазата "Мюртед" до Анкара

Тръмп също изрази увереност, че Съединените щати ще "лесно" ще могат да продават изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35, които Турция е поръчала, на други страни.

"Гледаме цялата ситуация с Турция Те плащаха за някои (от поръчаните F-35), за да се направят самолети, които лесно се продават на други страни, защото те са най-добрите изтребители в света", каза Тръмп.

Анкара заплаши да отвърне, ако САЩ наложат санкции за С-400

Анкара заплаши да отвърне, ако САЩ наложат санкции за С-400

По думите му С-400 е по-напреднала система от американската "Пейтриът"

През септември 2017 г. Русия обяви договор с Турция за доставката на С-400, а цената му е $ 2,5 млрд. Анкара ще получи комплект за две дивизии. Договорът предполага частично прехвърляне на производствени технологии в Турция. Първите доставки започнаха на 12 юли.

САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли профсекретарят на Белия дом заяви в писмено изявление, че решението на Турция да придобие руски самолети С-400 прави невъзможно да продължи да участва в създаването на американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето поколение.

Тръмп размисли - все пак ще има санкции за Турция заради С-400

Тръмп размисли - все пак ще има санкции за Турция заради С-400

Минути по-рано той отхвърли подобна възможност

Турция е поръчала от Съединените щати 30 самолета F-35. F-35 е многоцелеви боен изтребител от пето поколение, проектиран с технология за намаляване на видимостта и способна да носи ядрени оръжия. Заедно със САЩ досега в проекта за неговото създаване са участвали осем страни: Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. Освен това тези самолети купуват Израел и Япония. На 17 юли Белият дом и Пентагонът официално обявиха изгонването на Турция от производствената програма на F-35 във връзка с закупуването на руските зенитни ракетни системи C-400 от Анкара.