Президентът на САЩ Доналд Тръмп сериозно обмисля да намали военната помощ от 250 милиона долара за Украйна, предаде Си Ен Ен.

Белият дом вече е уведомил няколко американски агенции и комисии към Конгреса за намерението си да намали помощта за Украйна.

Очаква се Тръмп да вземе окончателно решение, след като се срещне с украинския президент Владимир Зеленски следващата седмица.

Вчера Politico съобщи, че въпросът за военната помощ за Украйна е в процес на преразглеждане, като средствата за Украйна са запазени. Изданието добави, че министърът на отбраната Марк Еспър и съветникът по националната сигурност Джон Болтън са сред официалните лица, занимаващи се с този въпрос.

САЩ обяви през юни, че ще предостави на Украйна допълнителни 250 милиона долара, за да помогне на страната да увеличи военните си сили. През 2017 г. администрацията на Тръмп одобри доставките на смъртоносни оръжия в Украйна, включително преносими противотанкови ракетни системи Javelin.

Москва многократно предупреждава Вашингтон да не изпраща оръжие в Украйна, заявявайки, че това само ще подкопае стабилността в страната.