Основните криптовалути се сринаха във вторник, като Биткойн падна значително под $ 33 000. Най-известната криптовалута в света върви надолу през по-голямата част от последните 5 дни, като си пое дъх само в неделя, съобщава БиБиСи. 

Преди ден бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че биткойнът изглежда "като измама", призовавайки за по-строги закони, регулиращи крипто пазарите.

Биткойнът потъна с 4.02% в 3:06 ч., продавайки се за $ 32 211. Междувременно Ether се срина с 5.56% по същото време, достигайки $ 2,448.29.

Bitcoin се срина след изявление на Мъск, че Tesla няма да ги приеме за плащане

Bitcoin се срина след изявление на Мъск, че Tesla няма да ги приеме за плащане

Заради въздействието на криптовалутата върху околната среда

"Биткойн, това просто изглежда като измама. Не ми харесва, защото това е друга валута, която се конкурира с долара", обясни Тръмп пред "Фокс бизнес".

Той добави, че иска доларът да бъде "валутата на света". Коментарите му идват след съобщения, че Салвадор планира да направи криптовалутата законно платежно средство.

От май до момента спадът на биткойн широко се приписва на забраната на Китай за банки и разплащателни фирми да предоставят услуги, свързани с транзакции с криптовалута, както и на производителя на електрически автомобили Tesla, който обяви, че вече няма да приема валутата седмица преди това.

Джъстин Уркхарт-Стюарт, съосновател на Seven Investment Management смята, че биткойн е потенциална заплаха от дестабилизиране на валутите, "тъй като се е изстрелял по такъв начин, че е създал популярна привлекателност без никаква стабилна финансова сила".

Той обвинява покачването на биткойн с действията на хора като Илон Мъск, "които се държат глупаво", което кара широката общественост да възприеме, че криптовалутата е достоверна. "Биткойнът е опасен, защото се опитва да създаде ниво на доверие в ненадеждна и напълно необоснована стойност", казва той пред БиБиСи.

Той добави, че нараства тенденция с млади хора, които поемат огромни рискове, тъй като не са обучени правилно относно финансите и твърдо вярва, че национална учебна програма трябва да включва образование за това как да се развиват семейните финанси.

"Това, което имаме сега, е младо поколение играчи, които нямат познания за финансовото планиране и развитие. Те разбират как да купуват и продават нещата, но нямат идея как да създават дългосрочно богатство."

Путин: Действията на САЩ вредят на долара като световна резервна валута

Путин: Действията на САЩ вредят на долара като световна резервна валута

САЩ не ценят валутата си, важни са стабилността, предвидимостта и надеждността, а не коя е валутата, има и други

За разлика от него Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор за Markets.com смята, че биткойн определено не е валута.

Той коментира, че за да се квалифицира като валута, трябва да има следните функции: да е разчетна единица; да осигурява добър запас от стойност; да бъде средство за плащане.

"Аз наричам биткойн по-скоро ценна книга, като акция или облигация", казва Уилсън. "Въпреки че се оценява масово, е твърде нестабилно, за да бъде валута - движи се повече, отколкото повечето акции."

Хората, които най-вече купуват Биткойн, го правят за да го държат и инвестират, вместо да го харчат.

Що се отнася до твърдението на  Тръмп, че криптовалутата заплашва американския долар, той не е съгласен, но може да представлява лека заплаха за златото.

"Средствата, чрез които Америка упражнява влияние върху света, са предимно с долари и няма да се откажат от това, така че не виждам биткойн като заплаха изобщо", казва той.

"Правителствата не харесват други, които създават пари - изглежда, че толерират криптовалути от известно време, но в крайна сметка ще установят свои собствени цифрови валути и ще изтласкат биткойн."

Европейците искат дигиталното евро да е поверително, безопасно и евтино

Европейците искат дигиталното евро да е поверително, безопасно и евтино

ЕЦБ ще ограничава конкуренти като Bitcoin, Tether и предложената от Facebook Diem