Гражданите от еврозоната очакват предложеното от Европейската централна банка - ЕЦБ цифрово евро да бъде поверително, безопасно и евтино, показа проучване представено в сряда, като ЕЦБ предупреди, че това ще отнеме още на няколко години, съобщава "Ройтерс".

ЕЦБ проучва електронна форма на пари, за да допълни банкнотите и монетите в опит да ограничи конкуренцията от криптовалути като Bitcoin, Tether и предложената от Facebook Diem.

Консултация с ЕЦБ показа, че поверителността, ключова характеристика на парите, която някои се страхуват, че ще се загуби при преминаване към електронно платежно средство, е приоритет номер едно както за частни лица, така и за специалисти.

"За участниците в обществената консултация най-важните характеристики на дигиталното евро са неприкосновеността на личния живот, сигурността и широката използваемост", коментира членът на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета пред членовете на Европейския парламент.

ЕЦБ ще реши през следващите месеци дали да започне двугодишен анализ на цифровия европроект.

Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути

Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути

Германският финансов министър призова ЕЦБ да предприеме "бързи действия"

Панета каза, че това ще бъде последвано от "няколко години" на изпълнение, преди да бъде взето окончателно решение дали да се пусне цифрова валута или не. Това може да отнеме общо пет години, добави Панета.

Проучването е отворено за всеки и няма статистическа стойност. ЕЦБ не попита дали участниците изобщо искат цифрово евро.

Дигиталното евро ще даде на притежателите пряк достъп до ЕЦБ, което ще го направи по-безопасно от сметка в търговска банка или дигитален портфейл.

Това породи някои опасения, особено от германската Bundesbank, че хората по време на криза ще конвертират спестяванията си в дигитални евро, влошавайки банковите операции или дори изцяло нарушавайки бизнес модела на финансовия сектор.

Проучването на ЕЦБ показва, че половината от анкетираните подкрепят въвеждането на таван за това колко цифрови евро може да притежава всеки гражданин или диференцирано, при което салдата над определен праг се санкционират.

Две трети от анкетираните заявиха, че електронните парични средства трябва да се предлагат от посредници от частния сектор и да се интегрират в съществуващата платежна система, а една четвърт също искат да се предлагат като "смарт карта" или телефонно приложение, така че да могат да се харчат офлайн.

Други централни банки по света също работят по подобни проекти, като Китай вече изпълнява пилотни програми.

Лагард призова за глобална регулация на "забавния" Биткойн бизнес

Лагард призова за глобална регулация на "забавния" Биткойн бизнес

Защото е "силно спекулативен актив и се използва за пране на пари" и други незаконни дейности