Президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да отложи решението си за налагане на мита върху вноса на автомобили от ЕС с шест месеца, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на източници.

Решението официално ще бъде взето в петък. То евентуално може да открие нов фронт в търговската война, която в момента се води между САЩ и Китай.

Меркел подкрепя търговски преговори със САЩ

Меркел подкрепя търговски преговори със САЩ

Германия и Европа винаги са печелили от търговски споразумения

Европейските политици са изключително притеснени от ситуацията, която може да се развие.

Според разпространяваната информация топ американски представители са обсъдили митата на среща във вторник. Идеята е първо да се даде възможност на преговорите с Япония и ЕС.

Американският президент вярва, че битката с Китай ще се удължи и не иска борба на два фронта.

Крайният срок изтича на 18 май, но Брюксел очаква Вашингтон да отложи решението си.

Междувременно американският производител "Боинг" призова САЩ да ограничат възможните мита върху ЕС в дългогодишния спор между Брюксел и Вашингтон относно субсидирането на Airbus и "Боинг".

Представители на американската компания са предупредили, че митата могат да навредят на местните производители. От "Боинг" настояват мерките да бъдат ограничени до самолетни крила, самолетни опашки и фюзелажи от Франция, Германия, Испания и Великобритания.

През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди план за налагане на мита върху европейски стоки на стойност 11 милиарда долара в отговор на решението на Световната търговска организация, която установи, че ЕС незаконно е субсидирал Airbus. Брюксел предупреди, че е готов да наложи мита върху американски продукти за 20 милиарда долара.