Президентът на САЩ Доналд Тръмп обича да се хвали, че проверява фактите преди да пише в Туитър, за да може те да са точни.

Последната му позиция за терора в Барселона обаче показа липса на познание, коментира Си Ен Ен.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона

Проучете какво направи генерал Пършинг от Съединените щати на терористите, когато ги хвана. Нямаше радикален ислямски терор за 35 години! Това написа Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ по всяка вероятност се опира на слуховете за действията на генерал Джон Пършинг по време на Филипино - американската война. Според тях висшият военен е заповядал да се разстрелват пленените мюсюлмани с куршуми, потопени в свинска кръв и техните трупове да се погребват заедно с избити прасета.

Изследователи на мемоарите на Пършинг обаче не намират подкрепа за тези слухове. Шири се убеждението, че мюсюлманин, застрелян с куршум, потопен в свинска кръв, отива в ада. Но това не е вярно. Коранът забранява консумацията на свинско, но няма изрично наказание за физически контакт с прасе, коментира за в. "Хъфингтън поуст" професорът по религия Шанън Дън.

Си Ен Ен припомня, че случката за потопените в свинска кръв куршуми е разказана от Тръмп за първи път на митинг от 2016 г.

Светът осъди атаката в Барселона
Обновена

Светът осъди атаката в Барселона

ЕС е готов да окаже пълна подкрепа на Испания

В историята, която Тръмп разказва по онова време, силите на Пършинг са заловили 50 мюсюлмански затворници. Тогава Пършънг "е взел 50 куршума и ги е потапил в кръвта на прасетата. След това ги заредил в пушките и разстрелял 49 от заловените. На останалия единствен жив той заповядал да се върне при народа си и да разкаже какво се е случило. "И за 25 години нямаше проблем", завърши тогава речта си Тръмп.

Си Ен Ен все пак отбелязва, че няма доказателства в подкрепа на действията на Пършинг.