Говорител на Белия дом съобщи, че американският президент Доналд Тръмп "подкрепя мерки за подобряване на федералната система за проверка" при продажбата на огнестрелно оръжие, съобщават местни медии.

От съобщението на американската администрация става ясно, че държавният глава е разговарял с двама сенатори, които ще внесат законодателни промени за затягане на контрола при продажбата на оръжие.

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелецът е заловен…

По време на предизборната си кампания Тръмп беше подкрепен от Националната оръжейна асоциация - едно от най-големите лобита в САЩ. Американският лидер многократно говори в подкрепа запазване Втората поправка на Конституцията, която защитава правото да се съхранява и носи оръжие. 

Но Белият дом е под натиск след стрелбата в училище във Флорида, при която загинаха 17 души. Някои конгресмени и обществени фигури настояват за по-стриктни правила за притежание на оръжие.

Според "Ройтерс", позовавайки се на Белия дом, Тръмп е разговарял със сенатор Джон Корнин от Републиканската партия и сенатор Крис Мърфи от Демократическата партия във връзка с подготвения законопроект за по-стриктни проверки на желаещите да закупят оръжие.