Наскоро американският президент Доналд Тръмп е предложил да бъде уволнен командирът на въоръжените сили на САЩ в Афганистан заради продължаващата война срещу талибаните, съобщават АП, NBC, Ройтерс и други медии, позовавайки се на източници.

Американският лидер бил бесен от липсата на напредък. Той изрази недоволството си по време на среща миналия месец, на която са присъствали съветниците му. Тръмп поискал да разбере как да се сложи край на продължаващата вече 16 г. години война в Афганистан.

Обстановката се нажежила по време на срещата, когато Тръмп поискал военният министър Джеймс Матис и председателят на генщаба Джоузеф Дънфорд да уволнят генерал Джон Никълсън, командирът на американските сили в Афганистан, защото не печели войната.

Ройтерс информира, че американският лидер е заявил, че САЩ трябва да поискат дял от природните ресурси на Афганистан, които са в размер на 1 трилион долара в замяна на американската подкрепа за афганистанското правителство. Той също се оплакал, че китайците печелят от добива на ресурси в Афганистан, докато САЩ плащат цената за войната.

"Ние не печелим. Губим", оплакал се милиардерът.

Пентагонът подготвя нова стратегия за Афганистан. Според изтеклата информация Матис препоръчва увеличаване на американските войници в страната с около 4000. В момента САЩ имат 8 400 военнослужещи в Афганистан. Все още не е взето решение от Тръмп.

Друга среща на топ съветниците на американския лидер ще се проведе на 4 август, според Ройтерс.