Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп за първи път получи класифицирана разузнавателна информация за заплахи за страната и по други въпроси, свързани със сигурността, съобщава „Фокс нюз”.

Информацията е представена на магната по време на среща в офис на ФБР в Ню Йорк, която е продължила повече от два часа. Тя е била ръководена от офиса на директора на Националното разузнаване.

Тръмп напуснал срещата в Долен Манхатън без да даде коментар пред журналисти. Той беше придружен от губернатора на Ню Джърси Крис Кристи.

В сряда сутринта милиардерът изглежда омаловажи потенциално ценната информация, която ще му се предостави и подложи под съмнение дали може да се довери на информацията.

Не е толкова много хората, което правят за нашета страна. Вижте какво се случи през последните 10 години (...) Не искам да ги използвам, защото те взеха толкова лоши решения, каза той. 

Той твърди, че провал на разузнаването е довел до инвазията в Ирак през 2003 година, която доведе до свалянето на диктатора Саддам Хюсеин, но и създаде вакуум за процъфтяване на радикалния ислямски тероризъм.

Президентските номинации не се нуждаят от специално разрешение за достъп до срещите, на които им се предоставя разузнавателна информация. Обикновено лагерите на президентските кампании работят съвместно с Националното разузнаване за уреждане на срещите и обсъждането на разузнавателната информация.

Не е ясно дали кандидатът на демократите Хилари Клинтън ще получи информация от разузнаването и кога ще се осъществи.

Републиканците призоваха да не се предоставя на Клинтън достъп до класифицирана информация след заключенията на шефа на ФБР Джеймс Коми, че тя е била „изключителна небрежна” в използването на частен мейл сървър като държавен секретар.