Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп предложи отмяна на плана на бившия държавен глава Барак Обама за чисти топлоелектрически централи, информират "Ройтерс" и "Вашингтон пост".

Планът на Обама беше централна част от усилията му в борбата с климатичните промени. Но предложението на Тръмп да се променят правилата за централите може да доведе до забавяне на процеса по намаляване на емисиите на парникови газове.

Предложението за достъпна чиста енергия е публикувано от Агенцията за опазване на околната среда за обществено обсъждане. Окончателно решение на агенцията се очаква по-късно тази година.

Усилията за преработване на плана са последният ход на агенцията при Доналд Тръмп за отмяна на приети при Обама положения за защита на околната среда.

Агенцията предлага да предостави възможност на щатите сами да пишат някои разпоредби за централите и да им даде възможност да не участват в регулации за емисиите от тецовете.

Тръмп, който по-късно днес ще участва на митинг в Западна Вирджиния - основен щат за производство на въглища, обеща да сложи край на наричаната от него "война срещу въглищата" и да увеличи вътрешното производство на изкопаеми горива.

Планът за централите, който беше финализиран от агенцията при Обама през 2015 г., има за цел намаляване на емисиите на парникови газове с 32 на сто под нивата от 2005 г. до 2030 г., но никога не влезе в сила. Върховният съд го блокира през 2016 г., след като няколко щата съдиха агенцията.