Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да се подпише под указ, който предвижда промени във визова програма, привличаща висококвалифицирани работници, съобщава АП.

Днес милиардерът ще посети Кеноша, Уисконсин, където планира да се подпише под указа, наречен "Купувай американско, наемай американец", разкриха представители на администрацията, пожелали анонимност, въпреки че държавният глава често критикува използването на анонимни източници.

Представителите поясниха, че указът, който Тръмп ще подпише в централата на производителя Snap-on Inc., ще бъде насочен към няколко департамента, които ще трябва да подготвят нови правила за предотвратяване на имиграционни измами и злоупотреби. Департаментът по вътрешната сигурност, Департаментът на правосъдието, Департаментът на труда и Държавният департамент ще бъдат ангажирани да предложат промени, така че визите H-1B да бъдат давани само на "най-квалифицираните или на най-високо платените кандидати".

Според Белия дом програмата в момента засяга американските работници, тъй като позволява наемане на по-евтина работна ръка, а също така се използва от технологични компании за наемане на повече работници, което пък води до намаляване на надниците.

Около 85 000 визи H-1B се раздават годишно на лотариен принцип. Много отиват при технологични компании, тъй като твърдят, че в САЩ има недостиг на квалифицирани работници.

Източниците разкриха още, че указът също ще търси подсилване на изискванията за използване на американска продукция при федерални строителни проекти, както и при различни федерални проекти в областта на транспорта. Представителите допълниха, че секретарят за търговията ще направи преглед как да се затворят вратичките и ще представи препоръки на президента.