Доналд Тръмп завършва първата си година в Белия дом с най-ниския осреднен рейтинг на одобрение в историята на САЩ.

Това показва проучване на "Галъп", цитирано от АП.

От встъпването си в длъжност през януари 2017 г. осредненият рейтинг на одобрение на Тръмп е на ниво 39 на сто. Предишното най-ниско ниво е на Бил Клинтън - 49% подкрепа през първата година на управлението му.

Например след края на първата година от мандата осреднената подкрепа за Джон Кенеди е била 76%; Дуайт Айзенхауер - 69%; Джордж У. Буш - 68%; Джордж Буш - 66%; Джими Картър - 62%; Ричард Никсън - 61%; Роналд Рейгън - 57%; Барак Обама - 57%; Бил Клинтън - 49% и Тръмп -39%.

Хари Труман, Линдън Джонсън и Джералд Форд не са включени, защото не са избрани през първия си мандат.

Наскоро публикувани анкети също показват, че повечето американци разглеждат Тръмп като разединяваща обществото фигура и дори поставят под въпрос психическото му състояние. Тръмп е подкрепян от повече американци само за постиженията в икономиката.

Настоящият рейтинг на одобрение на Тръмп, според седмично проучване на "Галъп", е на ниво 38 на сто.

Но президентите са се възстановявали от периоди на ниска популярност. Рейтингът на Клинтън е паднал до 37% през юни 1993 г. преди да получи одобрението на по-голяма маса от американците и за втори път да спечели изборите. Хари Труман през голяма част от първия си мандат е бил одобряван от по-малко от 40% от американците, но въпреки това е преизбран. През 1952 г. той получава едва 22% - най-ниското ниво от анкетите на "Галъп".

Дъното при Тръмп в ежеседмичните проучвания на агенцията е 35%, което е по-високо в сравнение с няколко предишни държавни глави. Труман, Ричард Никсън и Джими Картър са получавали подкрепа под 30 на сто.