Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще излезе с национално обръщение тази вечер, че американско-мексиканската граница е в състояние на "криза", което изисква издигане на стена, пише "Гардиън".

Юристите на Тръмп проучват дали е законно да въведе извънредно положение

Юристите на Тръмп проучват дали е законно да въведе извънредно положение

Продължават контактите с демократите…

Речта, първата на Тръмп в Овалния кабинет като президент, ще бъде произнесена на фона на частичното спиране на работата на правителството на 22 декември 2018 г. Около 800 000 федерални служители останаха без заплати, след като демократите и Тръмп не могат да постигнат споразумение за отпускане на допълнително финансиране на правителството. Американският лидер го обвързва с отпускане на 5,7 милиарда долара за изграждане на стена по границата с Мексико, а демократите отказват да приемат искането на американския лидер.

Тръмп ще се обърне към нацията в 21,00 часа местно време (04,00 часа българско време). Изявлението му от Овалния кабинет ще бъде предавано от всички големи национални и кабелни телевизии.

Тръмп нарече критикуващите го медии "луди лунатици"

Тръмп нарече критикуващите го медии "луди лунатици"

Според него използват несъществуващи източници и пишат измислени истории

По-рано вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че има хуманитарна и национална криза на границата.

Но експерти твърдят, че са спаднали случаите на незаконно пресичане на границата през последното десетилетие. През изминалата година е отчетен 12-годишен спад на пристигналите в САЩ нелегални мигранти.

Тръмп няма да отстъпва за шътдауна

Тръмп няма да отстъпва за шътдауна

Умерени загуби за американската икономика

Междувременно лидерите на демократите Нанси Пелоси и Чък Шумър ще отвърнат на Тръмп с изявление след речта на американския лидер.

Двамата ще се обърнат към нацията след американския лидер. Те ще говорят пред камери в Конгреса.