В последния момент федерален апелативен съд удовлетвори искане на президента на САЩ Доналд Тръмп да се блокира призовка на прокуратурата на Ню Йорк да се публикуват данъчните декларации на държавния глава. Апелативният съд забави решение на федерален съдия, което принуждава счетоводната фирма на американския лидер да започне да предава данъчните декларации на главния прокурор на Манхатън от понеделник следобед, информира "Блумбърг".

Апелативният съд на Втори окръг в Ню Йорк временно блокира решението на американския съдия Виктор Мареро, който по-рано днес отхвърли молба на Тръмп за блокиране на призовката на главния прокурор на Манхтън за предаване на документите. Адвокатите на американския лидер твърдят, че действащ държавен глава има имунитет срещу криминално разследване.

Решението на апелативния съд означава, че Mazars USA, счетоводната фирма на Тръмп, не трябва да предава документите от 13,00 часа местно време, както поиска съдия Мареро. Съдии ще разгледат случая и ще вземат решение.

Междувременно Тръмп използва "Туитър", за да атакува "радикалните леви демократи". Той написа, че са се провалили на всички фронтове и поради тази причина притискат Ню Йорк и щатските прокурори да го разследват.

"Преди никога не се е случвало нещо подобно на президент. Ни най-малко", написа той в социалната мрежа.

Преди около месец окръжният прокурор на Манхатън поиска от счетоводната фирма на Тръмп Mazars USA да предаде данъчните декларации от 2011 г. Прокурор Сайръс Ванс разследва дали са нарушени законите на щата Ню Йорк, когато Тръмп и компанията му са върнали пари на бившия му адвокат Майкъл Коен, който през 2016 г. е купил мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс, която твърди, че е имала афера с Тръмп.