Обещанието на директора на ЦРУ ( Централното разузнавателно управление) на САЩ да отказва изпълнението на заповед от американски президент за прилагане изтезанието „уотърбординг” върху заловен терорист отразява слабостта на страната в борбата срещу ислямския екстремизъм.

Това заяви основният кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, цитиран от руски медии.

Вчера шефът на ЦРУ Джон Бренън заяви в интервю, че няма да върне методи за изтезание като техниката „уотърбординг” (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене, б.р.).

Мисля, че неговите (на Бренън) коментари са смехотворни. Имам предвид, че те режат глави и те давят хора в клетки, 50 в клетка, в големи, стоманени клетки, пускат ги във водата, за да ги издавят, и ние не можем да използваме „уотърбординг” и не можем да правим нищо. И вие знаете, че действаме на различни полета. И ние имаме огромен проблем с ДАЕШ („Ислямска държава”), които не можем да победим, и причината защо не можем да ги победим е, че не можем да използваме твърди тактики, дали тази или други неща, каза Тръмп пред  програмата Fox&Friends.

Методът „уотърбординг” е прекратен от администрацията на президента Барак Обама. Той е използван по време на мандата на Джордж У. Буш.

Проучване от 2014 година на ABC News-Washington Post разкрива, че 58% от американците вярват, че изтезанието срещу заподозрени терористи може често или понякога да бъде оправдавано.