Доналд Тръмп ще се опита да рестартира управлението си днес с ежегодната реч за Състоянието на съюза, с която ще похвали икономическата сила на страната и граничната сигурност. Но американският лидер ще бъде изправен пред безпрецедентен брой жени и висока степен на скептицизъм, пише "Гардиън".

Наполовина на мандата си, след поражението на междинните избори за Конгрес през ноември и най-дългия шътдаун (спиране на работата на правителството заради липса на финансиране - Бел. ред.) в историята на САЩ, Тръмп ще призове Конгреса да действа единно при прокарването на инфраструктурни проекти и търговското му споразумение с Канада и Мексико.

Нетаняху търси популярност чрез предизборен плакат с Тръмп

Нетаняху търси популярност чрез предизборен плакат с Тръмп

Така премиерът показва близките връзки със САЩ и се надява това да му донесе повече подкрепа

Той ще обещае: "Можем да преодолеем старото разделение, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да приемем нови решения", информира Белият дом.

Президентът ще се изправи пред една от най-големите сцени в американската политика, но за разлика от обръщението му през миналата година, сега средата в Капитолия е враждебна. До вицепрезидента Майк Пенс ще стои председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е основният двигател зад отказа да се отпуснат исканите от американския лидер близо 6 милиарда долара за изграждане на стена по границата с Мексико.

Тръмп: Дадох на Пентагона повече пари от всеки президент на САЩ

Тръмп: Дадох на Пентагона повече пари от всеки президент на САЩ

Американският президент отново коментира уволнението на Джим Матис

Пред Тръмп пък ще има рекорден брой жени от Камарата на представителите, повечето демократи и някои облечени в бяло в подкрепа на движението за права.

Когато речта приключи, Стейси Ейбрамс ще се превърне в първата жена афроамериканка, която ще изрази позицията на демократите.