Изненадващото решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да прекрати съвместните военни учения с Южна Корея, което изглежда е слисало американските и южнокорейските въоръжени сили, продължава да създава объркване и да предизвика тревога, информира ДПА.

Тръмп съобщи, че САЩ трябва да прекратят военните учения на Корейския полуостров след историческата си среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур във вторник, въпреки че решението не е включено в сключеното между двамата споразумение.

Соломон Паси: Срещата Тръмп-Ким можеше да е в София

Соломон Паси: Срещата Тръмп-Ким можеше да е в София

От Европа само България има принос за добрите отношения с КНДР

Военните учения на полуострова отдавна са възприемани от Севера като провокация и прекратяването им ще се възприеме като голяма отстъпа на САЩ.

Пентагонът обаче увери съюзниците си. Говорителят на военното министерство на САЩ Дана Уайт заяви: "Нашият алианс остава непоклатим".

Япония изрази тревогата си от решението на Тръмп. Министърът на отбраната на азиатската държава Ицунори Онодера заяви, че ученията играят "важна роля за сигурността на Източна Азия" и добави, че Токио ще продължи да оказва натиск върху Пхенян да се откаже от ядрените оръжия.

Вие положихте основите на мира на Корейския полуостров и по света, хвали Сеул Тръмп

Вие положихте основите на мира на Корейския полуостров и по света, хвали Сеул Тръмп

Мун заяви, че ще обсъди със Северна Корея ексхумирането на останките

"Бихме искали да призовем Северна Корея да промени политиката си по забележим начин", изтъкна той.

Говорител на президента на Южна Корея коментира, че Сеул трябва да изясни "смисъла и намерението" на Тръмп с направените от него коментари, който заяви, че иска да прибере американските войници от полуострова.

Командването на САЩ в Южна Корея обяви в съобщение, че не е получило нови указания за регулярните военни учения в региона, включително и за игрите Ulchi Freedom Guardian, които са планирани за август.

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп
Обновена

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп

Санкциите остават на този етап

Днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Южна Корея и лично ще осведоми президента Мун Дже-ун за проведената във вторник среща. Външните министри на Япония и Южна Корея също ще се присъединят на тристранни разговори по време на посещението на Помпео.

Американски медии коментират, че прекратяването на игрите води до объркване в редиците на Републиканската партия, след като говорител на вицепрезидента Майк Пенс беше принуден да отрича, че Пенс е в противоречие с държавния глава за военните игри.

"Вицепрезидентът не е казвал, че военните учения с Южна Корея ще продължат", подчерта говорителят.