"Ако преди 11 години ЕС беше приел идеята на България да бъде по-активен в преговорите със Северна Корея, имаше голяма вероятност срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да е в София, а не в Сингапур." Това заяви пред bTV бившият министър на външните работи Соломон Паси във връзка с историческата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

По думите на Паси България е единствената европейска страна, която има реален принос за отношенията на Северна Корея с останалия свят. Според него през 2007 г. "успешната българска мисия доведе до доброволното срутване на кулата за охладителна вода на ядрената установка в Йонбьон и това беше наш успех, който за съжаление ЕС не припозна".

"Смятам, че ще бъде много положително за страната ни следващата среща между двамата лидери да е в София", замечта се бившият министър.

Тръмп и Ким Чен-ун да си поделят Нобеловата награда за мир, зове Паси

Тръмп и Ким Чен-ун да си поделят Нобеловата награда за мир, зове Паси

С Ким трябва да се преговаря нестандартно

Той коментира и целите на двамата лидери.

Целите на Тръмп били да бъде преизбран за президент през 2020 година и да получи Нобелова награда за мир. Според Паси е възможно двамата лидери да си поделят наградата.

"Общата цел на двамата е "аз ти давам всичко, ако ти ми дадеш всичко", което в крайна сметка ще се случи", посочи още той.

Възможно ли е Ким и Тръмп да получат Нобеловата награда за мир?

Възможно ли е Ким и Тръмп да получат Нобеловата награда за мир?

Тръмп стана причина за сеизмичен трус

Ким имал три основни цели по отношение на политиката със САЩ. "Ким Чен-ун иска да се среща с Тръмп колкото се може по-често, по-възможност всеки месец. Дори изтече информация, че следващия месец планират среща в Пхенян. Втората цел на Ким е Северна Корея да подпише мирен договор със САЩ, а третата е Ким да остане пожизнен лидер на Северна Корея, което изглежда доста възможно", обясни Паси.

Дипломатът коментира и скандала около срещата на Г-7, когато Тръмп отказа да подпише общата декларация. "Тръмп им каза, че има собствен дневен ред, но те му отговориха, че ще наложат тарифи за производства, които се правят в щати, които са подкрепили Тръмп на изборите, така че ще бъдат селекционирани", обясни Паси.

Франция заклейми „пристъпите на гняв” на Тръмп

Франция заклейми „пристъпите на гняв” на Тръмп

След решението на президента на САЩ да отхвърли заключителната декларация от Г-7