Може ли историческата среща между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун да им спечели Нобеловата награда за мир?

Това пита сингапурският вестник "Стрейт таймс" след постигнатия положителен резултат на разговорите.

Тръмп и Ким Чен-ун да си поделят Нобеловата награда за мир, зове Паси

Тръмп и Ким Чен-ун да си поделят Нобеловата награда за мир, зове Паси

С Ким трябва да се преговаря нестандартно

Според експерти вероятно е, но все още е рано да се каже.

Днес лидерите на САЩ и КНДР се подписаха под споразумение, макар че в него липсват детайли, в което Пхенян потвърждава ангажимента си за "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".

Някои коментатори и политици са на мнение, че двамата трябва да получат престижната награда за усилията си. Но експерти подчертават, че Нобеловата награда за мир, най-малко към момента, може да остане мираж. Според експертите времето и личните им характери не са в полза на двамата лидери.

Тръмп да получи Нобеловата награда за мир, призова президентът на Южна Корея

Тръмп да получи Нобеловата награда за мир, призова президентът на Южна Корея

Нуждаем се само от мир

Тръмп стана причина за сеизмичен трус в международната дипломация след решенията си да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран и Парижкото споразумение за климата, докато Ким е обвиняван в грубо нарушаване на човешките права. И също така все още е под въпрос дали подетият от тях процес ще доведе до плодотворни резултати, тъй като дипломацията на разоръжаване винаги е с голям риск, комплексна е и изисква по-дълъг период.

"Твърде рано е", коментира Асел Свен, историк, който е специалист по Нобеловата награда за мир.

"Но ако споразумението доведе до реално разоръжаване на Корейския полуостров, би било много трудно да не им се връчи наградата. Би довело до странна ситуация, но това се е случвало и в миналото, хора, които в миналото са били свързани с насилие, са получавали Нобеловата награда за мир", обясни той.

Дори преди днешната среща няколко политици, сред тях президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, бившият държавен глава на САЩ Джими Картър и британският външен министър Борис Джонсън, предложиха Тръмп да получи наградата.