Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Китай се "движат добре" и планира да се срещне с китайския държавен глава Си Дзинпин на предстоящата среща на Г-20, след като двамата проведоха "много добър" разговор, информира "Ройтерс".

По-рано китайският премиер Ли Къцян обяви преди американски политици, че Китай и САЩ могат да преодолеят различията и да нормализират отношенията си, ако работят заедно в духа на взаимно уважение.

Китай и САЩ влязоха в търговска война, която продължава да се разраства. Тръмп отдавана заплашваше да наложи мита върху китайски стоки за 500 милиарда долара, ако Пекин не предприеме големи промени в политиките си за интелектуалната собственост, трансфера на технологии, достъпа до местния пазар и други.

Американският лидер и Си ще участват на Г-20 в Аржентина. Форумът ще започне в края на този месец.

"Тъкмо проведох дълъг и много добър разговор с президента на Китай Си Дзинпин. Ние разговаряхме по много теми, но основно за търговията", написа държавният глава на САЩ в "Туитър".

"Тези дискусии се движат добре, планирани са срещи в рамките на Г-20 в Аржентина. Също добър разговор за Северна Корея", отбеляза той.

Си Дзинпин е заявил, цитиран от CCTV, че е готов да се срещне с Тръмп.

САЩ вече наложиха мита върху китайски стоки за 250 милиарда долара, а Пекин отговори с мита върху американски стоки за 110 милиарда долара.

Междувременно Лари Кудлоу, икономически съветник на Тръмп, предупреди, че президентът на САЩ ще "действа агресивно" срещу Китай, ако търговските преговори завършат без споразумение.

"Дейли сабах" съобщава, че турският президент Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с Тръмп. Те са обсъдили двустранните отношения и последното развитие в Сирия.

Двамата лидери са потвърдили ангажимента си да приемат допълнителни конструктивни мерки за укрепване на двустранните отношения. Те също са се съгласили да поддържат тесен контакт по двустранни и регионални проблеми през следващите дни.

Днес турски и американски военни започнаха съвместни патрули в Манбидж, Северна Сирия, в съответствие със споразумение между двете държави.