Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята настоящите протести в САЩ за "антиамерикански" и "политически" и не вижда признаци на системен расизъм в полицията, коментира той на посещение в Кеноша (Уисконсин), където станаха бунтове след стрелба на полицай в гърба на чернокожия жител Джейкъб Блейк.

"Кеноша е опустошен от бунтове срещу полицията, антиамерикански бунтове", обясни Тръмп и добави, че "в действителност домашен тероризъм", а "не мирен протест". "За да спрем политическото насилие, трябва ... да се изправим срещу радикалната идеология, която включва това насилие".

Тръмп не счита, че има прояви на системен расизъм в действията на американската полиция. "Не вярвам в това. Не, не вярвам в това ... Не, изобщо не вярвам в това. Полицията върши невероятна работа, но, разбира се, понякога в редиците им има "черни овце". По-голямата част от полицейските служители са честни, смели и отдадени служители. Когато твърденията за неправомерно поведение на полицията ... изплуват на повърхността, те трябва да бъдат напълно и справедливо разследвани. Това правим ние".

Той не коментира дали трябват структурни промени в работата на американската полиция. В същото време президентът изрази твърдото си убеждение, че гражданите на САЩ "искат да видят закон и ред. Това е видът трансформация, който те искат".

Той предупреди властите в Портланд, Орегон, че федералното правителство на САЩ няма да чака безкрайно възстановяването на закона и реда там. "Можем да разрешим проблема в Портланд за по-малко от час. Надяваме се, че те ще се обадят и ще (поискат помощ от федералното правителство). В крайна сметка те ще се обадят. Но в един момент, Бил, просто ще трябва сами да възстановим реда", добави Тръмп, обръщайки се към американския генерален прокурор Уилям Бар.

Президентът обаче веднага увери, че изявлението му не трябва да се разбира като доказателство за намерението на американската администрация да изпрати федерални сили в Портланд.

Президентът каза, че не се е срещал със семейство Блейк, защото те са искали да присъстват адвокати. Вместо това Тръмп заяви, че е чест да афро-американски пастор на майката на Блейк на кръглата маса.

По-рано в интервю за СиЕнЕн, бащата на Блейк, Джейкъб Блейк заяви, заяви, че животът на сина му е по-важен от среща с президента Тръмп. "Не влизам в политиката. Всичко е за моя син, човече. Това няма нищо общо с една снимка", каза той и добави, че синът му все още е парализиран от кръста надолу.

Посещението на Тръмп в Кеноша продължи, въпреки призивите на кмета и губернатора на Демократическата партия да стои далеч.

През уикенда кметът на Кеноша Джон Антарамиан заяви, че не е подходящ момент за посещение на Тръмп. "Реално погледнато, от наша гледна точка предпочитахме той да не идва в този момент", каза той пред Националното обществено радио.

Демократичният губернатор на Уисконсин Тони Евърс също предупреди срещу посещението, като каза, че "това ще попречи на нашето изцеление".

Конгресменът Марк Покан, демократ от Уисконсин, израснал в Кеноша, заяви в Twitter, че президентът е посетил града, за да разпространява омраза.

Има ли право Тръмп да изпрати федерални сили?

Има ли право Тръмп да изпрати федерални сили?

Полицейските правомощия са щатски и местни, а не на федералното правителство, посочва 10-та поправка