Президентът на САЩ Доналд Тръмп задейства Закона за военно производство от 1950 г. в борбата срещу коронавируса, съобщава Си Ен Ен.

Законът позволява на американското правителство да ускори производството на необходимата продукция. Създаден през 1950 г. в началото на Корейската война, той позволява на американското правителство да поеме контрол над производството на фабриките с цел произвеждане на необходимите материали във времена на криза.

Миналия месец американската медия съобщи, че администрацията обмисля да използва военновременния закон от 1950 г. за увеличаване на производството на маски и защитно облекло.

Близо 3000 нови случая на коронавирус в САЩ

Близо 3000 нови случая на коронавирус в САЩ

Най-малко 7111 случая има в страната

Американският лидер също обяви, че ще изпрати кораб-болница в тежко засегнатия от вируса Ню Йорк. Втори такъв кораб ще бъде разположен на Западното крайбрежие.

Държавният глава каза още, че следобед може да даде втора пресконференция относно "интересно" развитие около Агенцията за контрол на храните и лекарствата, но не конкретизира.

САЩ съобщиха за повече от 7000 случая на коронавирус в страната. Починали са 117 души.

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 200 000 случая и повече от 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".