Президентът на САЩ Доналд Тръмп гневно заклейми федералното разследване за руска намеса на изборите през 2016 г. като "макартизъм от най-лошия вид" и повтори, че е разрешил на адвокат от Белия дом да съдейства на следователите, за да се прекрати разследването, информира АФП.

Откритата от американския лидер "стрелба" в "Туитър" беше подтикната от статия на главната страница на вестник "Ню Йорк таймс", в която пише, че адвокат Дон Макган е разкрил пред специалния прокурор Робърт Мълър необичайно подробна информация за мисленето на Тръмп по време на ключови епизоди от разследването.

Американският президент, който вече коментира въпроса в събота вечерта, засили атаките си по отношение на вестникарската история и разследването със серия гневни сутрешни съобщения в "Туитър".

Нямам нищо за криене...поисках прозрачност, така че този несправедлив и отвратителен лов на вещици трябва да престане. Животът на толкова много хора е погубен за нищо - маккартизъм от най-лошия вид, написа той.

„Тактики от ерата на Маккарти”: Бивши топ разузнавачи на САЩ нападнаха Тръмп

„Тактики от ерата на Маккарти”: Бивши топ разузнавачи на САЩ нападнаха Тръмп

В материал за "Вашингтон пост" Уилям Макрейвън определи действията

"Ню Йорк таймс" пише, че през последните девет месеца в продължение на повече от 30 часа Макган е изложил гледището на Тръмп по казуса пред разследващите. Отбелязва се, че адвокатът е изиграл ключова роля при убеждаването на американския лидер да не уволнява Робърт Мълър.

"Проучете починалия Джоузеф Маккарти, защото ние сега сме в такъв период с Мълър и неговата банда, която прави Джоузеф Маккарти като бебе", написа още президентът на САЩ.

Джоузеф Маккарти е известен с преследванията през 50-те години на ХХ век на симпатизанти на комунистите и на заподозрени в шпионаж в полза на СССР.