Повече от дузина висши служители на разузнаването, включително и пенсиониран адмирал от ВМС, който ръководи операцията за ликвидирането на Осама бин Ладен, остро разкритикуваха президента на САЩ Доналд Тръмп. Те го обвиняват, че се опитва да потисне свободата на словото, след като отне правото на бившия шеф на ЦРУ Джон Бренън да има достъп до секретна информация.

Бренън: Тръмп работи с руснаците и сега отчаяно се опитва да прекрати разследването

Бренън: Тръмп работи с руснаците и сега отчаяно се опитва да прекрати разследването

В статия за "Ню Йорк таймс" бившият топ разузнавач цитира медийна информация

В материал за "Вашингтон пост" Уилям Макрейвън определи действията на Тръмп като "тактики от ерата на Маккарти" (Джоузеф Маккарти - известен с преследванията през 50-те години на ХХ век на симпатизанти на комунистите и на заподозрени в шпионаж в полза на СССР - б.р.) и подчерта, че ще бъде чест за него, ако Тръмп и на него отнеме правото за достъп до класифицирана информация, пише "Гардиън".

Нападнаха Тръмп след отнемане достъпа на Бренън до секретна информация

Нападнаха Тръмп след отнемане достъпа на Бренън до секретна информация

В демокрацията достъпът до секретна информация не трябва да се използва като пионки

Както повечето американци, аз се надявах, че когато станете президент, вие ще използвате случая и ще станете лидер на тази велика нация. Добрият лидер се опитва да покаже най-добрите си качества. Добрият лидер е пример за другите да го следват. Добрият лидер винаги поставя благополучието на другите пред себе си. Вашето лидерство обаче показа малко от тези качества. С вашите действия вие ни излагате пред очите на нашите деца, унижавате ни на световната сцена и най-лошото от всички - разделяте ни като нация, пише Макрейвън, цитиран от "Гардиън".

Той също така похвали Бренън като "човек с безподобна почтеност".

Вчера Бренън обвини Тръмп, че работи с руснаците.

В същото време в общо писмо 12 бивши топ разузнавачи на САЩ определиха действията на Тръмп като "необмислени и безпрецедентни".

Според тях американският лидер се опитва да потисне свободата на словото, тъй като не е свързано с това кой трябва или не трябва да има достъп до секретна информация.

Под писмото се подписаха шестима бивши директори на ЦРУ, петима бивши заместник-директори и бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър. Двама от тях - Клапър и бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън - са в списък с хора, чиито достъп до класифицирана информация може да бъде отнет от Белия дом.

Тръмп: Бивш директор на ЦРУ няма да чете секретни документи

Тръмп: Бивш директор на ЦРУ няма да чете секретни документи

Джон Бренън не пестеше критики към Белия дом