Президентът на САЩ Доналд Тръмп е отнел от бившия директор на ЦРУ Джон Бренън правото на достъп до класифицирана информация, обяви Си Ен Ен.

Телевизията се позовава на изказване на говорителя на Белия дом Сара Сандърс. На брифинг за медиите тя обяви, че Джон Бренън остава без допуск до секретна информация.

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Президентът на САЩ отрече руска намеса във вота

"Като началник на изпълнителната власт и главнокомандващ, имам уникална конституционна отговорност за защита на класифицираната информация на нацията, включително чрез контролиране на достъпа до нея. Днес, в изпълнение на тази отговорност, реших да отменя разрешението за сигурност на Джон Бренън, бивш директор на Централното разузнавателно управление", каза Сара Сандърс, цитирайки изявление на Тръмп. Той обвини Бренън, че е използвал статута си на бивш високопоставен служител, за да отправя "необосновани и скандални" твърдения.

Джон Бренън: Русия нагло се намеси в изборите ни

Джон Бренън: Русия нагло се намеси в изборите ни

На изслушване в конгреса...

Джон Бренън, който беше начело на ЦРУ от 2013 до 2017 година, е сред най-отявлените критици на Тръмп.

Сара Сандърс дори намекна, че президентът обмисля дали да не отнеме правото на достъп до класифицирана информация и на бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившия директор на Националната агенция за сигурност генерал Майкъл Хейдън, уволнения от Тръмп директор на ФБР Джеймс Коми и други.