Когато всички гласове бъдат преброени, президентските избори в САЩ могат да донесат загуба на Доналд Тръмп. Но няма да победят Тръмпизма.

Това пише в коментар Дейвид Смит от бюрото на "Гардиън" във Вашингтон.

Демократите се надяваха, че четири години на вълнения, атаки по нормите и институциите и лъжи, плюс пандемия, която отне живота на 230 000 души, ще доведат до бързо, чисто и огромно отхвърляне на 45-ия президент.

Това щеше да изясни посоката на страната, предупреждение към Републиканската партия, че трябва да вземе доклада си от "аутопсията" през 2013 г. и да започне възраждане.

Но след още една отчаяна нощ за социолозите, след като не се изпълниха прогнозите, Тръмп се доказа като жилав и увеличи електоралната си база във Флорида, Тексас и други щати. Той дори привлече още повече бели избиратели от работната класа спрямо 2016 г. и открадна подкрепа сред латиноамериканците от Демократическата партия. Неговите предизборни митинги тип култ към личността никога не са били толкова ентусиазиращи и буйни, както през 2020 г.

Победата му през 2016 г. се оказа, че не е вследствие на Владимир Путин или Джеймс Коми. През 2020 г. сексизмът, расизмът и лъжите получиха легитимност и дори са насърчвани.

Сега, ако Тръмп спечели изборите, Тръмпизмът побеждава. Но ако Тръмп изгуби изборите, Тръмпизмът побеждава също.

Републиканците са на път да запазят мнозинството си в Сената и дори може да спечелят няколко места в Камарата на представителите. Мич Макконъл, лидерът на мнозинството в Сената, и Линдзи Греъм са възнаградени, а не наказани, за нормализирането на Тръмп и изпълнението на волята му. Посланието към другите републиканци е ясно. Това е партията на Тръмп.

Отделно Макконъл ще се докаже като непреклонен враг на Байдън, ако спечели изборите. Преди време лидерът на мнозинството в Сената обяви, че приоритетът му е да направи така, че Барак Обама да управлява един мандат. Той не успя, но се доказа като майстор на възпрепятстването.

Сега най-вероятно ще повтори формулата срещу човека, който служи като вицепрезидент при Обама 8 г. Точно противоположното на това, от което Америка сега се нуждае: Белият дом, Сенатът и Камарата на представителите работят заедно и мислят като Франклин Рузвелт за справяне с пандемията, възстановяване на икономиката и прокарване на реформа в здравеопазването.

Президентът Доналд Тръмп продължава да се представя като аутсайдер, който иска да разклати системата и да пресуши блатото.

Ако Байдън бъде наследен от кандидата за вицепрезидент Камала Харис, това ще запали поддръжниците на Тръмп още повече.

Какъвто и да е резултатът, Тръмпизмът е дълбоко пропит в костите на Републиканската партия и ще отнеме два или три вота, за да се прочисти. Сега партията е здраво свързана с неговия популистки национализъм, отхвърляйки стария консенсус в търговията, имиграцията и други сфери.

Вероятните кандидати през 2024 г.? Не се изключва Доналд Тръмп-младши. Или самият Доналд Тръмп.

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ
на живо

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ

Демократът се нуждае само от победа в Невада, където в момента води