Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, новоизбран евродепутат от Европейската народна партия, разкритикува ЕС за миграцията и неспособността на Общността да защити границите си, информира "Политико".

"ЕС, с липсата си на действие, изглежда ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия", заяви Бъсеску в телевизионно интервю.

Бъсеску, бивш капитан на кораб, беше президент на Румъния през периода 2004-2014 г. Той беше държавен глава на балканската държава през януари 2007 г., когато Румъния се присъедини към ЕС.

Като един от двамата кандидати от румънската дясноцентристка Партия "Народно движение", Бъсеску коментира, че миграционният въпрос е една от битките, в която планира да участва в Брюксел.

"Не си мислете, че кризата от 2015 г. е приключила. Тя е в пълен разгар дори и сега. Повече не се водят разговори, защото се е превърнала почти в даденост", смята той.

Според него трябва да се използват военните в Средиземно море за връщане на мигрантите, докато са в териториалните води на страните, от които са отплавали. Бъсеску смята, че това е единственият начин за спирането им и връщане към правно положение, тъй като те се опитват да влязат в ЕС нелегално.

"Всяка държава защитава границата си", подчерта румънският политик.