Coca-Cola, PepsiCo и Nestlé остават водещи в света в замърсяването с пластмаса за трета поредна година. Корпорациите са обвинявани в "нулев напредък" в намаляването на отпадъците с пластмаса, пише "Гардиън".

Според годишния преглед на Break Free From Plastic Coca-Cola е на първо място в света по замърсяване с пластмаса, след като бутилките с безалкохолно са най-често откриваните отпадъци на плажовете, в реките, парковите и на други места в 51 от 55 държави, включени в изследването. Миналата година бутилка Coca-Cola е най-често срещаният боклук в 37 държави от 51. Установено е, че е далеч по-лошо от отпадъците на PepsiCo и Nestlé взети заедно: марката Coca-Cola е открита на 13 834 пластмасови отпадъци, а PepsiCo и Nestlé съответно на 5155 и 8633.

Coca-Cola за първи път разкри, че произвежда по 3 млн. тона пластмасови опаковки на година

Coca-Cola за първи път разкри, че произвежда по 3 млн. тона пластмасови опаковки на година

200 000 бутилки на минута

Годишният преглед е направен от 15 000 доброволци по света. Тази година те са събрали 346 494 парчета пластмаса и 63% от тях са от продукти на големи корпорации.

Гигантът Coca-Cola бе атакуван от природозащитници по-рано тази година, след като обяви, че няма да изостави пластмасовите бутилки, тъй като били популярни сред потребителите. През март бе установено, че Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé и Unilever са отговорни за половин милион тона пластмасови отпадъци в шест развиващи се държави всяка година.