Най-малко 16 души са загинали, след като лодка с мигранти се е преобърнала в Егейско море късно в петък. С това общият брой на загиналите при три инцидента в гръцки води в рамките на няколко дни достигна поне 30 души, предаде "Гардиън".

Потъването на лодките се дължи на факта, че трафикантите на хора все по-често избират опасния маршрут от Турция до Италия, по който се избягват силно патрулираните гръцки острови в източната част на Егейско море.

Бреговата охрана съобщи, че 62 души са били спасени, след като ветроходна лодка се е преобърнала късно в петък на 8 км от остров Парос. Оцелелите разказали,, че на плавателния съд е имало около 80 души.

Пет патрулни лодки на бреговата охрана, девет частни плавателни съда, хеликоптер и военен транспортен самолет продължиха нощното търсене на още оцелели, съобщиха властите. В операцията са участвали и водолази.

По-рано беше потвърдена смъртта на 11 души, след като в четвъртък платноходка се удари в скалисто островче на около 235 км южно от Атина, близо до остров Антикитера.

При отделен инцидент в петък гръцката полиция арестува трима души по обвинения в трафик на хора и задържа 92 мигранти, след като яхта заседна на плитчина в южната част на Пелопонес.

Поредна трагедия с лодка с мигранти край Гърция

Поредна трагедия с лодка с мигранти край Гърция

Поне седем души са загинали при потъването на плавателния съд