Трима от българчетата, които пострадаха вчера при взрива в Болония, остават в болница.

Двама от учениците са настанени в здравни заведения в Болония, а друго дете е транспортирано до болница в град Чезена. Транспортираното момче е най-тежко пострадало вследствие на инцидента. Той е с наранявания по долните крайници и се очаква лечението му да продължи по-дълго.

Припомняме, при катастрофата и последвалия силен взрив на автомагистрала в близост до летището в Болония пострадаха 7 ученици от Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра. Към момента на инцидента учениците отивали да пазаруват до близкия магазин. Те са пострадали от ударната вълна след експлозията.

Мощна експлозия до летището в Болоня
Обновена

Мощна експлозия до летището в Болоня

Взривът е вследствие на катастрофа с цистерна

При инцидента загинаха двама души, а около 80 души бяха ранени.

Стана ясно и че българчетата били в Болония на практически стаж. Те стажували в различни фирми и били настанени в хотел, намиращ се в близост до мястото на инцидента. Това информира пред bTV генералният ни консул в Милано Росен Руфев.

Засега Консулството помага на учениците с каквото е възможно. Организира се прибиране на децата, които не са настанени в болница.

По думите на Геновева Кондова от Регионалния инспекторат по образование в Силистра българчетата били в Болония от 3 август. Стажът им трябвало да продължи до края на месеца.

Децата учели компютърна техника и технологии и практиката им била свързана с тяхната специалност. Учениците са пълнолетни. Били са в неподходящото време на неподходящото място, коментира още Кондова.

Седем българчета от Силистра са пострадали при взрива в Болоня

Седем българчета от Силистра са пострадали при взрива в Болоня

По-голямата част от тях са с леки наранявания

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти, службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място.

Родителите на децата са информирани за случилото се.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043.