Три години ще са необходими за пълно възстановяване на икономиката на Великобритания от пандемията от коронавирус.

Водещата група за икономически прогнози EY Item Club съобщи, че ще отнеме до 2023 г. икономиката да се върне на нивото от края на миналата година заради дълбочината на кризата.

Смъртността от коронавирус във Великобритания падна до нивата от март

Смъртността от коронавирус във Великобритания падна до нивата от март

През последните 24 часа са починали 413 души в болници

Преди месец британското правителство наложи карантини мерки на Острова, които като цяло спряха голяма част от икономиката.

Организацията предупреди, че почти половината от потребителските разходи през 2020 г. - големият двигател на растеж на британската икономика през последните десетилетия - са пред риск от забавяне или пълна загуба, пише "Гардиън".

Групата от икономисти подчерта, че БВП ще се срине с 6,8 на сто през 2020 г. преди да се върне на пътя на растежа с 4,5% през 2021 г.

Великобритания не очаква да има ваксина срещу Covid-19 тази година

Великобритания не очаква да има ваксина срещу Covid-19 тази година

Повечето експерти вярват, че няма да бъде създадена ваксина до следващата година

Според EY Item Club БВП ще се свие с 13% през втората четвърт, което е шест пъти по-бързо от най-големия спад по време на финансовата криза през 2008 г. Безработицата може да достигне до 6,8% от 4 на сто преди кризата.

Прогнозата е на базата на предположението, че ще започне разхлабването на някои мерки през май и този процес ще продължи през юни. EY Item Club вярва, че икономиката ще тръгне нагоре по-късно тази година, ако се засили търсенето и се позволи на хората да започнат да пътуват и пазаруват.

В отделен доклад на Кралското общество за насърчаване на изкуствата, производството и търговията се казва, че всяко трето работно място в някои части на Великобритания е под риск заради коронавируса.